Welke vakantie mogelijkheden zijn er per provincie?

Doordat een gedeelte van de Nederlandse vakantiegangers voorheen voor het buitenland koos, is men niet altijd op de hoogte van de recreatie mogelijkheden van onze twaalf provincies. Daarom vind je hier een handig overzicht van een korte inkijk per provincie.

Groningen
We beginnen in het rustige noorden van Nederland. Groningen staat niet bekend als een typische vakantieprovincie. Echter kan het voor liefhebbers van weidse uitzichten, wandelen en fietsen toch een geschikte provincie zijn. Ook de rust kan een groot voordeel zijn. Smog, files en drukte zal je hier namelijk maar weinig tegen komen. Gezellige drukte vind je wel in de leuke studentenstad Groningen. Andere bezienswaardigheden zijn onder andere de Waddenzee, borgen, musea en de vele wandel- en fietsroutes.

Friesland
Deze provincie staat uiteraard met name bekend om de vele meren en wateren. Ook de vier Friese Waddeneilanden zijn al jaren geliefd. De vele meren zorgen voor mooie recreatiegebieden voor bijvoorbeeld watersporters, booteigenaren en liefhebbers van wandelen en fietsen.
Maar ook sfeervolle plaatsen zoals Leeuwarden, Sneek, Makkum, Hindeloopen en Stavoren zijn leuk. Verder biedt Friesland bezienswaardigheden zoals bijvoorbeeld diverse musea, een aquarium, dierentuin en het leuke kustgebied.

Drenthe
Liefhebbers van rust en bos, kunnen hun hart ophalen in Drenthe. Een bosrijke provincie met sfeervolle dorpen. Ook de heidevelden en bosmeertjes zijn geliefd. Shoppen kan in de steden Assen en Emmen. Dankzij de mooie natuur is er relatief veel toerisme in Drenthe. Echter is de drukte vaak niet echt te merken dankzij de vele bossen en relatieve rust in deze provincie.

Flevoland
Onze jongste provincie is geen toeristische trekpleister. Echter zijn er ondertussen diverse mogelijkheden voor een leuke vakantie. Met name de verschillende meren zijn geliefd. Bijvoorbeeld voor watersporten en de leuke wandel- en fietsroutes langs het water. Flevoland is grotendeel omringd door meren als het Markermeer, Ketelmeer, Veluwemeer, Eemmeer, Gooimeer en IJmeer. Verder biedt Flevoland bezienswaardigheden zoals het pretpark Walibi Holland, luchtvaartmuseum Aviodrome en de leuke winkelstad Almere.

Noord Holland
Eén van de meest toeristische provincies van Nederland, biedt voor bijna iedereen passende natuur en bezienswaardigheden. Van Waddeneiland Texel tot het toeristische Amsterdam en van de duingebieden tot de kust langs het IJsselmeer. Noord Holland biedt veel toeristische mogelijkheden voor jong en oud.

Utrecht
Deze centrale provincie staat niet echt bekend als vakantiebestemming. Echter zijn er toch verrassend veel mogelijkheden. Bijvoorbeeld dankzij het mooie natuurgebied de Utrechtse Heuvelrug. Geniet van de rust in de mooie bossen. Of bezoek bijvoorbeeld het gezellige Utrecht, het Spoorwegmuseum of een dierentuin. Dankzij de centrale ligging kan Utrecht een praktische provincie voor je vakantie zijn.

Overijssel
Ook deze provincie biedt diverse mogelijkheden voor liefhebbers van natuur. Er liggen namelijk diverse bosgebieden waar je heerlijk tot rust kan komen. Maar ook de gezellige drukte van hoofdstad Zwolle is mogelijk. De stad biedt diverse bezienswaardigheden zoals zwembaden, themapark Dinoland, binnenspeeltuinen en uiteraard het leuke centrum. Ook in de rest van Overijssel hoef je je niet te vervelen. Zo kan je naar een klimbos, genieten van de natuur, Avonturenpark Hellendoorn en leuke plaatsen. Net als Utrecht, is ook Overijssel centraal gelegen in Nederland. Dit kan handig zijn als uitvalsbasis naar uitjes elders in ons kikkerlandje.

Gelderland
Bij deze provincie zal je al snel denken aan de Veluwe. Het mooie en populaire natuurgebied dat voor veel mensen hun vakantiebestemming is. Maar ook de landelijke Betuwe kan een fijne regio zijn om tot rust te komen. Dankzij de mooie natuur kan je in Gelderland heerlijk wandelen, fietsen en zwemmen. Bezienswaardigheden zijn er bijvoorbeeld in de vorm van pretpark Koningin Julianatoren, het Airborne Museum, klimparken, dierentuin Burgers Zoo, Slot Loevestein en diverse musea.

Noord Brabant
Deze gezellige provincie biedt vele vakantie accommodaties. Mede dankzij bezienswaardigheden zoals de bosgebieden, de Efteling, Safaripark de Beekse Bergen en steden als Den Bosch en Breda. Ook België, de Veluwe, natuurgebied de Biesbosch en Limburg ligt in de buurt wat weer zorgt voor extra mogelijkheden.

Zeeland
Eén van de meest populaire Nederlanders provincies onder Nederlandse, Duitse en Belgische toeristen is Zeeland. Met name de kustgebieden zijn geliefd dankzij de mooie stranden en sfeervolle plaatsen. Drukte zal je, afgezien van de kustgebieden, weinig in Zeeland vinden. Grote steden zijn er niet namelijk. Een fijne bestemming voor liefhebbers van rust, ruimte en kustgebieden.

Zuid Holland
Een juist wat minder toeristische provincie is Zuid Holland. Veel mensen associëren de provincie met drukte, stedelijk gebied en snelwegen. Maar ook hier zijn enkele mooie natuurgebieden waar je leuk vakantie kan vieren. Zoals de mooie kustgebieden met duinen, stranden en de Noordzee. Maar ook bijvoorbeeld het platteland ten noorden van Rotterdam. Natuur is in verhouding wat minder te vinden in Zuid Holland, maar bezienswaardigheden juist des te meer. Zoals de moderne stad Rotterdam, Madurodam, Diergaarde Blijdorp, MiniWorld Rotterdam, waterpark het Tikibad, pretpark Duinrell, de Keukenhof en kasteel Duivenvoorde.

Limburg
Ten slotte onze meest “buitenlandse” provincie; Limburg. Mooi dankzij onder andere de heuvels, natuur en sfeervolle bouwstijl. De heuvels zorgen voor mogelijkheden die je elders in Nederland niet kan vinden. Bijvoorbeeld wandelroutes en fietsroutes met hoogteverschillen en grotten. Ook de ligging bij zowel Duitsland als België, kan handig zijn. Verder biedt de provincie bezienswaardigheden zoals pretpark Toverland, klimparken, dierentuin GaiaZoo, het drie landenpunt en het gezellige centrum van Maastricht.

Hopelijk heb je per provincie een wat beter beeld gekregen. Meer informatie en vele accommodaties kan je via de volgende link vinden: vakantie informatie over Nederland.

 

Ook interessant