Waarom wij nog steeds dromen van de Dordogne

We dromen allemaal van vakantie. Sommige mensen hebben in het afgelopen jaar nog het geluk gehad van een goed geplaatste boeking, maar veel van ons zitten al zo lang thuis dat de vakantiekriebels harder jeuken dan ooit. Soms helpt het om in gedachten een klein beetje te krabben.

Of misschien maken we die jeuk met deze mijmering over wat de Dordogne zo’n geweldige vakantiestreek maakt alleen maar erger. In dat laatste geval onze welgemeende excuses. Maar bekijk het van de zonnige kant: voordat je het weet dromen we met zijn allen weer weg op een mooi vakantiepark in Frankrijk. Een goed glas wijn en een stokbroodje binnen handbereik, een spannend boek in je handen geklemd en de namiddagzon die ons vitamine D-niveau nog even een beetje opkrikt.

Waarom de Dordogne?

Frankrijk is niet voor niets een geliefde vakantiebestemming. Het hierboven geschetste beeld kun je door het hele land vinden, waarom dromen we in dit artikel dan specifiek over de Dordogne? Dat gaan we je vertellen, maar eerst: een korte kennismaking.

De Dordogne is een regio in het zuidwesten van Frankrijk, waar natuur, schilderachtige dorpjes en imposante kastelen elkaar afwisselen. Ieder type vakantieganger kan hier zijn of haar hart ophalen. Avontuurlijke types kunnen de grotten met prehistorische rotstekeningen verkennen. Natuurliefhebbers kunnen in de omgeving volop fietsen of wandelen langs uitgestrekte groene heuvels, middeleeuwse dorpjes en lavendelvelden. Of maak een kanotocht over de rivier waar de streek haar naam aan dankt.

In de regio zijn dan ook verschillende professionele vakantieaanbieders actief. Voor Nederlandse vakantievierders is er bijvoorbeeld FranceComfort, waar Nederlands en Engels sprekende medewerkers de receptie bemannen. Die receptie bij je logeeradres is vaak het ideale punt om informatie in te winnen hoe je jouw vakantie in de Dordogne het beste door kunt brengen.

De Dordogne verkennen

We noemden haar al even, maar het verkennen van de rivier de Dordogne mag natuurlijk niet ontbreken tijdens je verblijf in de gelijknamige streek. Zeker tijdens de zomermaanden – waarin de temperaturen hoog op kunnen lopen – is dit een welkome bron van verkoeling. Met een kano heb je vanaf het water schitterend zicht op de vele kastelen langs de rivier. Tussendoor kom je langs meer dan genoeg plekjes om aan te meren en een frisse duik te nemen.

Beroemd zijn ook de Grotte du Grand Roc, Grotte de Rouffignac en de grotten van Lascaux. Ook daar kun je prima een paar van heetste uurtjes van de dag doorbrengen. Heb je daarna nog niet genoeg van rotsen? Breng dan ook zeker een bezoekje aan de rotswoningen van Rocamadour.

Wat de aantrekkelijkheid van de Dordogne helemaal compleet maakt, is het klimaat. In de zomer is het er vrijwel altijd schitterend weer, maar ook in het voor- en najaar is het hier prima toeven. Al met al meer dan genoeg redenen waarom wij maar blijven dromen van de Dordogne.

Ook interessant