Edinburgh – sterke verhalen over een magische stad

De hoofdstad van Schotland gets under your skin, zoals de Engelsen (en ongetwijfeld ook de Schotten) zo mooi zeggen. En dat is niet alleen vanwege de statige historische gebouwen, de smalle kronkelstraatjes, steile trappen, verborgen hofjes en de Middeleeuwse sfeer. Edinburgh is ook het decor van de meest fantastische legendes. Dus ben je uitgeshopt, strijk dan neer in een van de vele pubs, bestel een whisky en hoor een local uit over zijn favoriete kippenvelverhaal. Grote kans dat onderstaande drie de revue passeren.

De handtastelijke Mackenzie Poltergeist

Het beroemde, schitterende Edinburgh Castle zal je ongetwijfeld bezoeken. Hoewel over het kasteel zelf ook wilde verhalen de ronde doen, vereist vooral de bijbehorende begraafplaats – Greyfriars Kirkyard – na zonsondergang stalen zenuwen. De geest van de vroegere beul van de op deze plek vastgehouden gevangen schijnt hier rond te dwalen. En volgens velen deinst Mackenzie Poltergeist er niet voor terug om bezoekers te bijten of een blauwe plek te slaan.

De spoken van South Bridge

In gelukkig allang vervlogen tijden hielden ene William Burke en William Hare zich graag op in de vele ondergrondse kamers en gangen onder South Bridge. Wie hen tegen het lijf liep, had grote kans vermoord te worden en te eindigen op de onderzoekstafel van Edinburgh University. Het instituut betaalde namelijk grof geld voor dit soort ‘studiemateriaal’. Na 16 moorden werden ze gesnapt en sindsdien schijnt het te spoken onder de brug.

Het wonder van Half Hangit Maggie

De gezellige, pubrijke Grassmarket zal je tegenwoordig weinig kippenvel bezorgen, maar pakweg een eeuw geleden was dat anders: criminelen werden hier en public opgehangen. Ene Maggie Dickens onderging dit lot vanwege de vermeende moord op haar eigen baby. Ze lag al in de kist toen bleek dat ze nog leefde! Tot haar sterfbed was Half Hangit Maggie een vrije vrouw. Maar of ze echt dood is? Ze leeft in elk geval nog steeds voort in de gedaante van een pub waar je cocktails met zeer toepasselijke namen kunt bestellen.

Of je er nu in gelooft of niet, deze verhalen máken Edinburgh – iets dat je zelf kunt ervaren met een van de beroemde ghost tours (met de bus of wandelend) door de stad.

Ook interessant