Boot huren: welke mogelijkheden zijn er? Wij vertellen het je

Nu het wat beter weer wordt, kijken we er allemaal naar uit om vaker buiten te zijn. En op mooie dagen is het helemaal lekker om het water op te gaan met een boot(je). Heb je zelf geen boot tot je beschikking en wil je daarom graag een boot huren? Wij vertellen je in dit blog over de mogelijkheden voor het huren van een boot.

Optie 1: Een vissersboot huren

Ben je van plan om met een aantal vrienden een weekendje te gaan vissen? Dan is een vissersboot huren uiteraard een goed idee! Ga je met een klein groepje op pad, dan volstaat een kleine, traditionele visboot zeker. Deze vissersbootjes zijn zowel met als zonder motor te huur. Heb je geen vaarbewijs? Dan kun je zonder problemen een boot zonder motor huren. Mocht je een boot mét motor die harder dan 20 km/u gaat willen huren, dan is het belangrijk dat één van jullie wél een vaarbewijs heeft.

Optie 2: Zelf een sloep varen

Ga je erop uit met vrienden, maar ben je niet van plan om te gaan vissen? Ook dan kun je natuurlijk een boot huren. Als je bijvoorbeeld een paar uurtjes lekker door een stad wil varen, dan is het heerlijk om een sloep te huren waarin je zelf kunt varen. Ook hierbij geldt dat je voor de meeste van deze sloepen geen vaarbewijs nodig hebt, mits je met een klein groepje een kleinere sloep wil huren. Een korte instructie vooraf is dan voldoende om ervoor te zorgen dat jullie lekker op het water de stad kunnen gaan verkennen. Uiteraard kun je ook met een grotere groep een sloep huren, maar dan komt deze vaak met een schipper erbij die de sloep voor jullie bestuurt.

Optie 3: Zeilboot huren

Wil je echt de zee (of in ieder geval een flink meer) op en heb je zelf geen boot? Dan wil je misschien wel een zeilboot huren. Of je voor het huren van een zeilboot een vaarbewijs nodig hebt, hangt af van de grootte van de zeilboot. Maar of je nu wel of niet een vaarbewijs nodig hebt; je hebt in ieder geval wat zeilervaring nodig. Het huren van een zeilboot vereist dus iets meer voorkennis van varen dan het huren van andere boten.

Conclusie

Tot slot: misschien vraag je je of hoe het precies zit met de verzekering als je een boot gaat huren. Als het goed is, is de boot die je huurt al geheel verzekerd door de verhuurder van de boot. In sommige gevallen is het echter wel nog verstandig om zelf een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten als je een boot gaat huren. Ga dat dus altijd goed na!

Ook interessant