6 bestemmingen om dit voorjaar te ontdekken

Heb je ooit al eens Koningsdag in Amsterdam gevierd? Of de ceremonie Festa della Sensa (huwelijk met de zee) in Venetië bijgewoond? Droom je ervan om je even een filmster te voelen aan de Franse Riviera tijdens het Filmfestival van Cannes of om over een strand te lopen omringd door honderden vliegers? De lente is in aantocht en daarbij horen talloze ongewone festivals en activiteiten die plaatsvinden in heel Europa. We hebben ze allemaal uitgeplozen en voor jou een ultieme to-do-lijst gemaakt voor dit voorjaar, met een selectie van zes bestemmingen die je moet ontdekken!

1. Duik in de cultuur van Boedapest

Boedapest, gelegen aan de oevers van de Donau, is een prachtige bestemming met bruggen, barokke gebouwen, art-decogebouwen, literaire cafés en verbazingwekkend veel thermale baden – waar de Romeinen vroeger al van genoten. Ieder jaar met de komst van de lente vieren ze in Boedapest een lentefeest, met kunst en muziek in de hoofdrol. Jazz, opera, klassieke muziek en dance-evenementen vinden plaats op uitstekende locaties in de hele stad: duik in de cultuur én het thermale water.

Lentetip
Je kunt het hele jaar door genieten van de thermale baden in Boedapest, maar als het weer beter wordt in de lente heb je helemaal geen excuus meer om het grootste badhuis van Europa (Széchenyi) niet uit te proberen. Hier spelen lokale badmeesters dagelijks een potje schaak in het water, en we dagen je uit om ze uit te dagen!

2. Haal je meest glamoureuze zonnebril tevoorschijn op de Boulevard de la Croissette

Het is niet de goedkoopste periode om Cannes te bezoeken, dat weten we. Maar het is absoluut de meest glamoureuze periode! Elk jaar, halverwege de lente, wanneer de temperaturen in het zuiden van Frankrijk je doen geloven dat het al zomer is, rolt Cannes zijn rode loper uit en komen hordes beroemdheden naar deze stad voor het wereldberoemde filmfestival. Maak je op voor celebrity-spotting, dure jachten, imposante auto’s, paleizen en casino’s en glorieuze dagen op het strand – met palmbomen, om in de sfeer van de Gouden Palm te blijven.

Lentetip
Ga na de gekte van het filmfestival het prachtige Massif de Tanneron verkennen. Dit wordt ook wel het ‘grootste Mimosabos van Europa’ of de ‘vredige Lérins-eilanden’ genoemd. Deze idyllische plek ligt op 20 minuten varen en heeft witte stranden, eucalyptusbossen, kloosters en wijngaarden.

3. Vier de verjaardag van de koning in Amsterdam

Dat Koningsdag tegenwoordig op 27 april valt weten we ondertussen wel, maar heb je deze feestelijke dag ook al eens in Amsterdam gevierd? Op Koningsdag heb je files in de grachten en kleurt de hele stad oranje. Fietsen of autorijden is bijna onmogelijk, je kunt alleen maar slenteren door de straten. Overal op straat zie je geïmproviseerde optredens, er zijn gigantische rommelmarkten, je kunt op iedere straathoek zelfgemaakt eten en drinken kopen en er is een overvloed aan gelukkige mensen, van top tot teen gekleed in het oranje. Het grootste straatfeest van het jaar vind je in Amsterdam. Eigenlijk moet je dat een keer meegemaakt hebben!

Lentetip

Is Koningsdag nou wat te druk voor jou, dan kun je ook overwegen om dit voorjaar eens de Keukenhof te bezoeken, mocht je daar nog niet geweest zijn. Ieder jaar kun je hier de velden met miljoenen bloemen aanschouwen, en dat is toch perfect voor het echte voorjaarsgevoel! De Keukenhof is geopend van 22 maart t/m 13 mei.

4. Wees getuige van het huwelijk met de zee in Venetië

Iedereen kent het carnaval van Venetië, maar weinig mensen weten van dit indrukwekkende traditionele festival, dat elke lente in de Serenissima plaatsvindt. De grachten van de stad vullen zich met traditionele roeiboten en gondels om de historie van de stad te herleven. Er zijn waterparades, roeiwedstrijden en de viering van de huwelijksceremonie van Venetië met de zee. Dit is een merkwaardig ritueel waarbij ze volgens de traditie een ring in het water werpen om te bidden voor de veiligheid van de zeevaarders.

Lentetip

Als je een ijsje wilt eten met goed uitzicht (het is tenslotte lente), zet dan koers richting Gelateria Nico. Deze ijszaak is erg bekend in Venetië en hier geniet je op een groot terras met zicht op het water van een overheerlijke ‘Gianduiotto’.

5. Vliegers in Berck-sur-Mer International Kite Festival in Berck

Vliegers, overal vliegers! Dat is wat je te wachten staat in de duinen van Berck-sur-Mer, een voormalige vissershaven tegenover het Engelse kanaal aan de Franse Opaalkust. Ieder jaar, al 30 jaar lang, komen hier de mooiste vliegers ter wereld samen. Een week lang kun je hier genieten van shows en wedstrijden op het strand. Vergeet je zonnebril niet mee te nemen en laat je verrassen door de prachtige vliegers…

Lentetip

Zoals iedere stad aan zee heeft Berck-sur-Mer een vuurtoren, een kleine haven en… een kolonie zeehonden! Om deze mollige en nieuwsgierige dieren te zien moet je naar de Baie d’Authie. Hier kun je ze spotten op slechts 50 meter afstand, twee uur voor laagtij.

6. Het International Jazz Festival Bern

B.B. King, Fats Domino, Ella Fitzgerald of Etta James hebben iets gemeen: ze hebben allemaal één keer opgetreden op het International Jazz Festival Bern. Ieder jaar in het voorjaar klinkt in de straten van deze Zwitserse stad de echo van contrabas of saxofoon. Toonaangevende internationale jazzartiesten treden op en Bern transformeert tot de stad van jazz. Een leuke gelegenheid om deze charmante middeleeuwse stad te bezoeken.

Lentetip

Voor een klein beetje wildlife in het midden van de stad kun je naar Bärengraben, een berenpark aan de oevers van de rivier de Aare. Sommige beren hebben altijd op die plek gewoond, zelfs voordat de stad bestond. Vroeger werden de beren hier opgesloten in kleine putten voor het vertier van de bezoekers, tegenwoordig wonen ze in een park dat zich uitstrekt over een groter gebied.

Ook interessant