3x must see steden in Noord-Europa

De herfst is ingetreden en de herfstvakantie staat weer voor de deur. De perfecte tijd om de vikingen in het noorden een bezoekje te brengen. Steeds vaker hoor ik positieve verhalen over Noord-Europa. Terwijl ik vroeger dacht: hoe verder en tropischer hoe beter, staat een tripje naar Stockholm nu hoog op mijn bucketlist. En als ik dan toch bezig ben, steek ik ook meteen de Baltische zee over naar Riga en op de terugweg vlieg ik nog even langs Kopenhagen. Oke, dat is misschien een beetje te ambitieus, maar deze 3 steden zijn in ieder geval elk op hun eigen wijze bijzonder. Lees verder en laat je inspireren voor deze herfst!

Stockholm, Zweden

Meer en meer mensen ontdekken Stockholm in de herfst. Toch is de herfst qua drukte en prijzen niet het hoogseizoen. Dat komt goed uit, want Zweden is best duur, zeker stockholm. De Zweedse hoofdstad is in de herfst prachtig gekleurd door de gevallen bladeren en is daarom erg fotogeniek in dit seizoen. Over foto’s gesproken, het museum Fotografiska is een must see voor de liefhebbers van moderne fotografie. Voor een leuke dagtrip kan je met de watertaxi naar de archipel van Stockholm, dat is een verzameling van 30.000 eilanden. Sommige eilanden zijn vrij groot en bewoond, anderen zijn nog ongerept en worden hooguit bezocht door een verdwaalde zeehond. Het is dus duidelijk dat Stockholm een erg bijzondere plaats is. Een bruisende stad met ongerepte natuur om de hoek, vind je namelijk niet overal. Zondag is het voor de lokale bevolking traditie om uitgebreid te genieten van een lunchbuffet. Klinkt als een traditie waar ik wel aan mee wil doen! Breng een bezoekje aan een van de vele foodhallen of ga naar ‘’Hermans’’ voor een vegetarisch buffet.

Kopenhagen, Denemarken

Naast een ‘’verplicht’’ bezoekje aan het beeldje de kleine zeemeermin, is hier zoveel meer te zien. Wandel langs de stadsstranden en vergeet zeker Nyhavn – een haven versierd met allemaal gekleurde huisjes – niet. Hoe lang je ook in Kopenhagen bent, een rondvaart over de Kanalen mag zeker niet ontbreken. Net zoals bij een rondvaart over de Amsterdamse grachten, is dit dé manier om de stad te leren kennen. Er vertrekken dagelijks diverse rondvaartboten vanaf Nyhavn. Je vaart door de oude binnenstad van Kopenhagen en ook kom je langs vele highlights, waaronder het zeemeerminnetje! YES! Kopenhagen heeft werkelijk alles, van het amusementspark ‘’Tivoli’’ tot vele indrukwekkende musea. Een echte verborgen hotspot om de Deense keuken te proberen is ‘’Radio Copenhagen’’. Dit leuke restaurantje gevuld met scandinavische design spulletjes valt vanaf buiten niet op en je zou er zo voorbij lopen. Niet doen, want je wil hier echt naar binnen! De foodhal ‘’Torvehallerne’’ is ook erg leuk, met 60 kraampjes is er voor elk wat wils.

Riga, Letland

Het wordt niet voor niets de parel van de Baltische staten genoemd, Riga is namelijk in vele opzichten een bijzondere stad. In de smalle geplaveide straatjes vind je allerlei leuke boetiekjes. Must do nummer 1 is het afstruinen van de Centrale Markt. Als ik de woorden centrale en markt achter elkaar hoor, word ik spontaan enthousiast. Markten zijn in mijn ogen altijd leuk: lokale spulletjes scoren, lekkere hapjes proberen, kortom een succes! De markt van Riga ligt achter het centraal station en bestaat uit verschillende enorme zeppelin hangaars. De markt staat vooral bekend om het vele verse fruit en de gezellige drukte. Kijk goed om je heen wanneer je door de historische binnenstad dwaalt en neem de art nouveau architectuur in je op! Wist je dat het oude centrum van Riga op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat?

Ook interessant