Slaapmat kopen: aantal tips!

Ben je van plan om te kamperen of een andere buitenavontuur aan te gaan? Dan is een goede nachtrust ook erg belangrijk. Daarom vertellen we je in dit artikel hoe je een goede slaapmat uitzoekt. We focussen ons op drie kenmerken: vorm, voering en de temperatuur.

De vorm

Als je naar slaapmatten zoekt, dan kom je meestal twee vormen tegen, namelijk rechthoekig en mummie. Hieronder leggen we je uit wat deze formaten zijn.

Rechthoekig: Een rechthoekige slaapmat is moeilijk samen te drukken en daardoor niet heel efficiƫnt qua ruimte.

Mummie: Een mummie-slaapmat is breed bij de schouders en loopt smaller toe naar beneden bij de voeten. Het volgt dus de vorm van je lichaam. Je ligt er echt als een soort cocoon in, waardoor het ruimtegebruik een stuk efficiƫnter is in vergelijking met de rechthoekige slaapmat.

De voering van je slaapmat

De voering in slaapmatten worden gemaakt van natuurlijke of synthetische vezels. Tussen deze vezels zit ook lucht, want lucht isoleert nu eenmaal goed. Hoe meer lucht de vezels op kan slaan, des te warmer de slaapmat zal zijn.

Synthetische vezels: De meeste rechthoekige slaapmatten hebben synthetische vezels. Synthetische vezels zijn vaak goedkoper, maar zijn ook weer zwaarder en hebben een grotere massa. Wel houden synthetische vezels goed warmte vast, ook in regenachtige omstandigheden.

Natuurlijke vezels: Slaapmatten van natuurlijke vezels wegen een stuk lichter. Ook zijn de vezels een stuk compacter, maar tegelijkertijd houdt het je toch lekker warm. Wel moet je ervoor zorgen dat de vezels niet te snel uitdrogen als ze in aanraking komen met water.

De temperatuur

Bij het kopen van slaapmatten kun je tenslotte ook kiezen uit een aantal temperatuurbereiken, namelijk comforttemperatuur, grenstemperatuur en eindtemperatuur.

Comforttemperatuur: Met de comforttemperatuur wordt de temperatuur bedoeld waarin je ‘s nachts comfortabel en ontspannen kunt slapen. Houd deze temperatuur aan als je een slaapmat koopt.

Grenstemperatuur: De grenstemperatuur (soms ook buitentemperatuurgrens of overgangstemperatuur genoemd) is lager dan een gemiddeld persoon kan verdragen. Je kunt nog steeds slapen, al zal dit een stuk ongemakkelijker zijn dan de comforttemperatuur.

Eindtemperatuur: De eindtemperatuur of extreme temperatuur is de minimale temperatuur die je net beschermt tegen onderkoeling. Je kan maximaal zes uur in deze temperatuur slapen, maar dat wordt dan wel een zware nacht met een sterk gevoel van kou. Echter zal de temperatuur van het lichaam nog niet helemaal dalen tot een gevaarlijk niveau. Onze tip is om GEEN slaapmat of slaapzak te kiezen op basis van deze eindtemperatuur!

Wij hopen dat je na het lezen van dit artikel een beter idee hebt waar je zoal op moet letten als je een slaapmat wilt kopen. We wensen je veel plezier op je kampeeravontuur!

Ook interessant